Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Delikatny mus ze śliwkami"
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 440
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 168
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 440
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 168
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy i suszone grzyby. Całość gotuj pod przykryciem ok. 3 godz. (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wymocz i oczyść wątróbki. Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzyby. Kajzerki namocz w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym gotuj 5 minut wątróbki.
Przestudzone mięso wraz z wątróbkami, grzybami oraz odciśniętymi bułkami trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ew. dodatkowo zmiksuj blenderem, by masa była aksamitna. Wbij jajka. Masę pasztetową przypraw na pikantnie. Dołóż suszone śliwki, dobrze wymieszaj.
Dwie podłużne foremki keksowe (po ok. 30 cm) grubo posmaruj smalcem. Napełnij masą pasztetową. Piecz około 90 minut w temperaturze 190 st.Źródło: Tina