Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Delikatny mus ze śliwkami"
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 302
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 43
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 302
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 43
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy i suszone grzyby. Całość gotuj pod przykryciem ok. 3 godz. (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wymocz i oczyść wątróbki. Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzyby. Kajzerki namocz w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym gotuj 5 minut wątróbki.
Przestudzone mięso wraz z wątróbkami, grzybami oraz odciśniętymi bułkami trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ew. dodatkowo zmiksuj blenderem, by masa była aksamitna. Wbij jajka. Masę pasztetową przypraw na pikantnie. Dołóż suszone śliwki, dobrze wymieszaj.
Dwie podłużne foremki keksowe (po ok. 30 cm) grubo posmaruj smalcem. Napełnij masą pasztetową. Piecz około 90 minut w temperaturze 190 st.Źródło: Tina