Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza z szynką i pieczarkami

Domowa pizza z szynką i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 64

Pyszna i uwielbiana przez całą moją rodzinę pizza z szynką i pieczarkami.

Składniki

  • mąka pszenna: 650g
  • ciepła woda: 500ml
  • olej: 4 łyżki
  • sól: 2,5 łyżeczki
  • cukier: 2 łyżeczki
  • drożdże: 1/4 kostki
  • pieczarki: 1kg
  • 1 cebula
  • passata pomidorowa
  • szynka konserwowa
  • ser
  • mozzarella: kulka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa pizza z szynką i pieczarkami

Przygotowanie

  1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, resztę składników wymieszaj ze sobą. Gdy drożdże się rozpuszczą dodaj je do mąki z olejem, cukrem i z solą. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie elastyczne, następnie przykryj je ścierką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

  2. Pokrój cebulę i podsmaż na lekko brązowy kolor. Następnie pokrój pieczarki w plasterki i duś z cebulką. Gdy pieczarki będą miękkie należy je przyprawić według własnego uznania. Ja przyprawiam je solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
    Teraz czas zająć się resztą dodatków na pizze.
    Zetrzyj ser, pokrój szynkę w małe kwadraciki, a mozzarellę na kółka.

  3. Weź dużą blaszkę i obłóż ją papierem do pieczenia. Następnie weź połowę wyrośniętego ciasta i rozłóż na blaszce.
    Ciasto polej passatą pomidorową, nałóż pieczarki, ser szynkę i mozzarellę. Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni, następnie piecz pizzę przez około 15 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń