Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz zapiekany na makaronie

Dorsz zapiekany na makaronie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 8

Przepis wart wypróbowania: "Dorsz zapiekany na makaronie"

Składniki

  • 50 dag szpinaku
  • 80 dag filetów z dorsza
  • 80 ml oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 20 dag makaronu szerokie wstążki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 20 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz zapiekany na makaronie

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza umyj, włóż do miseczki. Wymieszaj 50 ml oliwy z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Marynatę przypraw solą i tymiankiem, skrop nią dorsza. Włóż na godzinę do lodówki.

  2. Makaron ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Pomidory zmiksuj, przypraw, wymieszaj z makaronem. Szpinak opłucz, osusz. Cebulę i pozostały czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na reszcie oliwy. Wlej śmietanę i wino. Duś 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.

  3. Makaron z pomidorami ułóż w formie. Przykryj porcjami ryby i duszonym szpinakiem. Posyp żółtym serem. Piecz ok. 20 minut w 180 st.

  4. ok. 95 min, 1 porcja zawiera ok. 490 kcal. Ok. 5,80 zł za porcję

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń