Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz zapiekany z selerem

Dorsz zapiekany z selerem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19076

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Dorsz zapiekany z selerem"

Składniki

  • pół kg filetów z dorsza
  • 35 dag selera korzeniowego
  • 60 dag ziemniaków
  • 15 dag pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 15 dag śmietany 18-proc
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • olej sól
  • pieprz
  • gorczyca
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz zapiekany z selerem

Przygotowanie

  1. Seler i ziemniaki obierz, umyj, pokrój na cienkie plasterki. Zalej bulionem, gotuj 20 min. Pomidory podziel na ćwiartki. Dodaj do warzyw, wymieszaj, gotuj 2-3 min. Przypraw.

  2. Śmietanę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, zagotuj, przypraw. Połową sosu polej jarzyny, wymieszaj, ułóż w formie żaroodpornej.

  3. Ryby pokrój na kawałki, przypraw, obtocz w mące. Podsmaż na oleju ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Ryby ułóż w formie na jarzynach, posyp gorczycą, polej pozostałym sosem pomidorowym.

  4. Zapiekaj 15-20 minut w temp. 200°C. Ozdób natką.

  5. Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 4. Cena za porcję: 4,20 zł.

  6. Przepis przysłała Edyta Lewczak z Rzeszowa.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń