Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe pierogi

Drożdżowe pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Drożdżowe pierogi"

Składniki

  • 45 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml letniego mleka. Na masę: 1 cebula
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • 15 dag papryki (żółta
  • pomarańczowa)
  • 15 dag sera
  • np. mozzarella
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki wsyp sól i su che drożdże, wymieszaj. Wlej mleko oraz olej, wyrób elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, by wyrosło.

  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając zeszklij. Dodaj mięso, mieszając smaż ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę pap rykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Smaż ok. 10 min. Farsz dopraw solą i pieprzem. Wystudź. 

  3. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie i podziel na 4 części. Każdą z nich roz wałkuj na kształt koła. Na każdym ka- wałku ciasta rozłóż farsz mięsny i po syp startym serem, ale zostaw około 1 cm od brzegu. Brzegi posmaruj wodą, ciasto złóż w połowie, uformuj pieróg. Sklej brzegi. Ułóż na blasze, przykryj i odstaw na ok. 20 min.  Piecz ok. 25 min w temperaturze 200° C.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 800 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń