Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone żeberka wieprzowe

Duszone żeberka wieprzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 87

Wypróbowany przepis na "Duszone żeberka wieprzowe"

Składniki

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju lub oliwy, którą można podgrzewać, np. z wytłoków oliwnych sansa lub rafinowanej pure
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Duszone żeberka wieprzowe

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy i kroimy w paski o szerokości 4-5 cm. Prószymy solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy przygotowane żeberka, smażymy z obydwu stron, aż mięso nabierze złotego koloru.

  3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu i wrzucamy do podsmażonych żeberek.

  4. Mięso z cebulą podlewamy szklanką wody, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

  5. Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki mielonej itp. Żeberka podajemy na ciepło, na przykład z młodą kapustą zasmażaną.

  6. Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 3 zł

  7. Wartość odżywcza jednej porcji 268 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 23 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń