Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Duszone żeberka wieprzowe"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20841
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20841
Składniki
Żeberka myjemy i kroimy w paski o szerokości 4-5 cm. Prószymy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy przygotowane żeberka, smażymy z obydwu stron, aż mięso nabierze złotego koloru.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu i wrzucamy do podsmażonych żeberek.
Mięso z cebulą podlewamy szklanką wody, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki mielonej itp. Żeberka podajemy na ciepło, na przykład z młodą kapustą zasmażaną.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 268 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 23 gŹródło: Rewia