Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Duszony kurczak w stylu korma"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 170
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 170
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
ok. 35 minut
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w dość grubą kostkę. Dymki oczyścić, odciąć szczypiorek, a cebulki pokroić na cienkie cząstki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir obrać, drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałeczki kurczaka i, mieszając, smażyć je, aż ładnie się zrumienią. Dołożyć dymki, imbir i czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Posypać łyżeczką kurkumy. Dodać listek laurowy. Smażyć 1-2 minuty na dużym płomieniu.
Następnie wlać śmietanę kremówkę, jogurt oraz śmietankę kokosową. Wsypać słodką paprykę i chili. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć płomień, dusić około 15 minut. Pod koniec duszenia ponownie przyprawić. Usunąć listek laurowy.
Szczypiorek z dymek oraz kolendrę grubo posiekać, posypać nim gotowe danie. Oprószyć je pozostałą łyżeczką kurkumy.
Korma to rodzaj bardzo aromatycznego curry, przygotowywanego na bazie jogurtu, najczęściej z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej. Wywodzi się z kuchni indyjskiej.Źródło: Życie na gorąco