Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dżem z jabłek i dzikiej róży"
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 112
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1335
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1214
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 112
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1335
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1214
Składniki
Umyj owoce róży. Odszypułkuj, usuń resztę kwiatostanu i poprzekrawaj na pół. Z każdego owocu róży usuń nasiona i włoski. Następnie wsyp je do garnka, podlej wodą i gotuj do miękkości. Potem za pomocą blendera zrób z nich papkę.
Obierz jabłka, poprzekrawaj i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój je w plastry, włóż do rondla, dolej trochę wody i zagotuj. Kiedy zmiękną, rozgnieć i dodaj zmielone róże oraz cukier. Stale mieszając, gotuj przez ok. 8 minut.
Rozłóż dżem do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj ok. 20 minut w temperaturze 80 stopni C przez ok. 20 minut.
Najprostszy sposób na dżem: 1 kg jabłek • 1 szklanka cukru • cynamon Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Jabłka gotuj na małym ogniu, aż wyparuje cała woda. Co jakiś czas mieszaj. Następnie zmiksuj je blenderem. Zasyp papkę cukrem, dodaj cynamon i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Kiedy odpowiednio stężeje, przełóż do słoika.Źródło: Tele Tydzień