Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja pomidorowo-oliwkowa"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 417
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15231
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1867
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 417
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15231
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1867
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 25 min w posolonej wodzie. Odcedź je i ciepłe przeciśnij przez praskę. Przypraw gałką muszkatołową. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj. Oliwki i kapary osącz z zalewy, też posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij czosnek i szalotki. Dołóż koncentrat, przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż. Natkę opłucz, posiekaj. Połowę dodaj do szalotek razem z kaparami i oliwkami. Dołóż pomidory. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień i duś 7 min. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę wymieszaj z piure ziemniaczanym, przypraw. Połowę masy rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Posmaruj sosem pomidorowym. Resztę masy przełóż do szprycy, wyciśnij paski na wierzchu zapiekanki. Starty ser wymieszaj z bułką. Posyp tym wierzch zapiekanki, obłóż wiórkami masła. Piecz ok. 30 min w 200 st. Posyp resztą natki.
Jeszcze lepszy smak!
Do posypki serowej dodaj posiekaną papryczkę chili albo, jeśli wolisz łagodniejszy smak – zmielone orzechy włoskie lub migdały.Źródło: Tina