Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja pomidorowo-oliwkowa"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 25 min w posolonej wodzie. Odcedź je i ciepłe przeciśnij przez praskę. Przypraw gałką muszkatołową. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj. Oliwki i kapary osącz z zalewy, też posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij czosnek i szalotki. Dołóż koncentrat, przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż. Natkę opłucz, posiekaj. Połowę dodaj do szalotek razem z kaparami i oliwkami. Dołóż pomidory. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień i duś 7 min. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę wymieszaj z piure ziemniaczanym, przypraw. Połowę masy rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Posmaruj sosem pomidorowym. Resztę masy przełóż do szprycy, wyciśnij paski na wierzchu zapiekanki. Starty ser wymieszaj z bułką. Posyp tym wierzch zapiekanki, obłóż wiórkami masła. Piecz ok. 30 min w 200 st. Posyp resztą natki.
Jeszcze lepszy smak!
Do posypki serowej dodaj posiekaną papryczkę chili albo, jeśli wolisz łagodniejszy smak – zmielone orzechy włoskie lub migdały.Źródło: Tina