Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja pomidorowo-oliwkowa"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 25 min w posolonej wodzie. Odcedź je i ciepłe przeciśnij przez praskę. Przypraw gałką muszkatołową. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj. Oliwki i kapary osącz z zalewy, też posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij czosnek i szalotki. Dołóż koncentrat, przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż. Natkę opłucz, posiekaj. Połowę dodaj do szalotek razem z kaparami i oliwkami. Dołóż pomidory. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień i duś 7 min. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę wymieszaj z piure ziemniaczanym, przypraw. Połowę masy rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Posmaruj sosem pomidorowym. Resztę masy przełóż do szprycy, wyciśnij paski na wierzchu zapiekanki. Starty ser wymieszaj z bułką. Posyp tym wierzch zapiekanki, obłóż wiórkami masła. Piecz ok. 30 min w 200 st. Posyp resztą natki.
Jeszcze lepszy smak!
Do posypki serowej dodaj posiekaną papryczkę chili albo, jeśli wolisz łagodniejszy smak – zmielone orzechy włoskie lub migdały.Źródło: Tina