Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fasola z papryką"
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 66
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 63
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 108
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 71
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 66
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 63
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 108
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 71
Składniki
Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, poszatkuj. Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz ze skórki. Miąższ pokrój w niedużą kostkę.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostki paprykę. Smaż, mieszając, aż skórka zacznie się lekko rumienić.
Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory bez skórki, chwilę duś razem. Fasolki osącz z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą. Dodaj do papryki z pomidorami. Podlej 1-2 szklankami wody. Duś 10 minut.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pestki z dyni wrzuć na rozgrzaną patelnię i zrumień bez tłuszczu. Opłucz i osusz kilka listków kolendry. Uduszoną paprykę z fasolką dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i kuminem. Posyp serem, dynią i kolendrą.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 3,20 zł.
Jeśli do przyrządzenia tej potrawy zamierzasz użyć suchych ziaren fasoli, pamiętaj, by namoczyć je przez noc w zimnej wodzie. Czas moczenia można skrócić, zalewając fasolę wrzątkiem. Wówczas ziarna napęcznieją po 6-8 godzinach.Źródło: Świat kobiety