Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana pierś indyka ze szpinakiem

Faszerowana pierś indyka ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 11

Wypróbowany przepis na "Faszerowana pierś indyka ze szpinakiem"

Składniki

  • 80 dag piersi indyka
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • olej
  • mąka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag żółtego sera typu gouda
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do drobiu
  • garść roszponki
  • kolorowe pomidorki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie rozetnij tak, by powstał płat. Ułóż go na desce i rozbij. Natrzyj z obydwu stron przyprawą do drobiu, solą oraz pieprzem.

  2. Szpinak rozmroź, osącz starannie na sicie. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wsyp łyżkę mąki, przygotuj jasną zasmażkę. Wrzuć osączony szpinak, smaż razem na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.

  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do szpinaku. Wsyp starty na tarce żółty ser, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na płacie mięsa. Zwiń ciasno roladę. Obwiąż ją nicią lub zepnij szpilkami. Lekko oprósz mąką.

  4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Obsmaż mięso na złoto, przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180 st. około godziny, podlewając wodą. Przed podaniem pokrój w plastry, ozdób roszponką i kolorowymi pomidorkami.

  5. porcji, czas ok. 85 min; porcja – 240 kcal, cena 3,10 zł.

  6. Pierś indyka w 100 g zawiera zaledwie 140 kcal. Ponadto w mięsie tym jest maksymalnie 5 proc. tłuszczu. Jeśli więc dbasz o linię, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zrezygnuj jednak z sera i nie obsmażaj rolady.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń