Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowana pierś indyka ze szpinakiem"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18491
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18491
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Składniki
Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie rozetnij tak, by powstał płat. Ułóż go na desce i rozbij. Natrzyj z obydwu stron przyprawą do drobiu, solą oraz pieprzem.
Szpinak rozmroź, osącz starannie na sicie. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wsyp łyżkę mąki, przygotuj jasną zasmażkę. Wrzuć osączony szpinak, smaż razem na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do szpinaku. Wsyp starty na tarce żółty ser, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na płacie mięsa. Zwiń ciasno roladę. Obwiąż ją nicią lub zepnij szpilkami. Lekko oprósz mąką.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Obsmaż mięso na złoto, przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180 st. około godziny, podlewając wodą. Przed podaniem pokrój w plastry, ozdób roszponką i kolorowymi pomidorkami.
porcji, czas ok. 85 min; porcja – 240 kcal, cena 3,10 zł.
Pierś indyka w 100 g zawiera zaledwie 140 kcal. Ponadto w mięsie tym jest maksymalnie 5 proc. tłuszczu. Jeśli więc dbasz o linię, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zrezygnuj jednak z sera i nie obsmażaj rolady.Źródło: Świat kobiety