Do góry

Dania główne Przepis na:

faszerowane bakłażany

faszerowane bakłażany

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 725

Dodano:

Odsłon: 222

danie kuchni włoskiej, pieczone bakłażany z parmezanową posypką

Składniki

  • bakłażany - 3-4 szt
  • cebula - 1 szt
  • pomidory - 2 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • płatki chili - pół łyżeczki
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • POSYPKA PARMEZANOWA:
  • parmezan tarty - 30 g
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • orzeszki piniowe - 50 g
  • bazylia - garść posiekanych listków
  • SOS POMIDOROWY:
  • krojone pomidory - 1 puszka
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oregano - 1 łyżka
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
faszerowane bakłażany

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze, lekko posolić, skropić oliwą, wstawić do piekarnika na 15 minut.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany miąższ bakłażana, smażyć na oliwie przez około 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Wrzucić na patelnię, smażyć do odparowania soku, doprawić oregano, płatkami chili, solą i pieprzem.

  3. Zrobić sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek dusić na oliwie do miękkości, dodać przyprawy i krojone pomidory. Gotować kilka minut.

  4. Na dno naczynia lub blachy, w której będą się piekły bakłażany, wylać sos pomidorowy.
    Podpieczone bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wyłożyć na sos.
    Składniki posypki wymieszać, posypać bakłażany.

  5. Piec przez 25-30 minut. Gotowe bakłażany podawać polane sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń