Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie kuchni włoskiej, pieczone bakłażany z parmezanową posypką
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 177
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 372
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 177
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 372
Składniki
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze, lekko posolić, skropić oliwą, wstawić do piekarnika na 15 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany miąższ bakłażana, smażyć na oliwie przez około 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Wrzucić na patelnię, smażyć do odparowania soku, doprawić oregano, płatkami chili, solą i pieprzem.
Zrobić sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek dusić na oliwie do miękkości, dodać przyprawy i krojone pomidory. Gotować kilka minut.
Na dno naczynia lub blachy, w której będą się piekły bakłażany, wylać sos pomidorowy. Podpieczone bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wyłożyć na sos. Składniki posypki wymieszać, posypać bakłażany.
Piec przez 25-30 minut. Gotowe bakłażany podawać polane sosem.