Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie kuchni włoskiej, pieczone bakłażany z parmezanową posypką
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 525
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 595
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 137
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 525
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 595
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 137
Składniki
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze, lekko posolić, skropić oliwą, wstawić do piekarnika na 15 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany miąższ bakłażana, smażyć na oliwie przez około 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Wrzucić na patelnię, smażyć do odparowania soku, doprawić oregano, płatkami chili, solą i pieprzem.
Zrobić sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek dusić na oliwie do miękkości, dodać przyprawy i krojone pomidory. Gotować kilka minut.
Na dno naczynia lub blachy, w której będą się piekły bakłażany, wylać sos pomidorowy. Podpieczone bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wyłożyć na sos. Składniki posypki wymieszać, posypać bakłażany.
Piec przez 25-30 minut. Gotowe bakłażany podawać polane sosem.