Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowane piersi"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2003
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5385
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2003
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5385
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Składniki
Piersi kurczaka opłucz, oczyść z ewentualnych błonek. Każdą pierś rozkrój tak, by powstał płat mięsa. Delikatnie rozbij go tłuczkiem. Włóż do miski, zalej mlekiem. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Kaszę przepłucz na sicie, wrzuć do garnka, zalej, szklanką wody. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej, przestudź.
Przestudzoną kaszę wymieszaj starannie ze zmieloną wołowiną. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju. Dodaj do mięsa z kaszą. Wbij jajko, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Piersi wyjmij z mleka, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i papryką. Na każdym płacie ułóż porcję przygotowanego farszu. Zwiń mięso, formując roladki. Obwiąż je sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Roladki obsmaż na 2 łyżkach oleju, przełóż do brytfanki. Podlej szklanką bulionu. Piecz pod przykryciem 60 minut w temp. 180 st.
porcji, czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 3,10 zł.
Ten sam farsz doskonale nadaje się do przyrządzania gołąbków. Kasza świetnie komponuje się bowiem z białą, włoską, a także czerwoną kapustą. Szykując nadzienie do gołąbków, przygotuj jednak podwójną porcję składników.Źródło: Świat kobiety