Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowane piersi"
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 143
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20748
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28218
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 143
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20748
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28218
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Składniki
Piersi kurczaka opłucz, oczyść z ewentualnych błonek. Każdą pierś rozkrój tak, by powstał płat mięsa. Delikatnie rozbij go tłuczkiem. Włóż do miski, zalej mlekiem. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Kaszę przepłucz na sicie, wrzuć do garnka, zalej, szklanką wody. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej, przestudź.
Przestudzoną kaszę wymieszaj starannie ze zmieloną wołowiną. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju. Dodaj do mięsa z kaszą. Wbij jajko, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Piersi wyjmij z mleka, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i papryką. Na każdym płacie ułóż porcję przygotowanego farszu. Zwiń mięso, formując roladki. Obwiąż je sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Roladki obsmaż na 2 łyżkach oleju, przełóż do brytfanki. Podlej szklanką bulionu. Piecz pod przykryciem 60 minut w temp. 180 st.
porcji, czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 3,10 zł.
Ten sam farsz doskonale nadaje się do przyrządzania gołąbków. Kasza świetnie komponuje się bowiem z białą, włoską, a także czerwoną kapustą. Szykując nadzienie do gołąbków, przygotuj jednak podwójną porcję składników.Źródło: Świat kobiety