Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany udziec indyka

Faszerowany udziec indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 45

Wypróbowany przepis na "Faszerowany udziec indyka"

Składniki

  • Składniki na 6 PorcjI 1 udziec z indyka (ok. 1 i 1/2 kg) 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag owczego sera typu feta
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 5 dag orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzeszki piniowe wsyp na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Zrumień i odłóż do wystudzenia. Mięso opłucz, osusz. Czosnek obierz, pokrój w kosteczkę albo przeciśnij przez praskę. Zioła opłucz, osusz. Oderwij listki od gałązek. Potnij je w paseczki. Cytrynę sparz, przekrój, wyciśnij sok. Ser pokrusz, suszone pomidory pokrój na kawałeczki.

  2. Pomidory wymieszaj z serem, połową czosnku, 2 łyżkami oleju, orzeszkami piniowymi oraz ziołami. Farsz ułóż na mięsie. Zwiń je, obwiąż mocną bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń.

  3. Sok cytrynowy wymieszaj z resztą czosnku. Dodaj 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku. Posmaruj mięso. Ułóż je w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 75 minut.

  4. Pieczeń najlepiej podaj z kluskami na parze. ok. 95 min. 1 porcja zawiera ok. 650 kcal. Ok. 5,20 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń