Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet gęsi z grzybami i kasztanami"
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 103
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 276
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2841
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 697
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 103
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 276
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2841
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 697
Składniki
ok. 105 minut
Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1-1,5 godziny. Masło stopić, wymieszać z posoloną wodą. Smarować nim pierś gęsi kilka razy w czasie pieczenia.
Ziemniaki obrać, gotować ok. 20 minut w posolonej wodzie. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i posiekać je. Granat przekroić, wybrać miąższ. Ziemniaki odcedzić, utrzeć z mlekiem na gładkie purée, przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Mięso wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dodać bulion i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z odrobiną zimnej wody. Gotować, mieszając, 1-2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z granatem.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i kasztany. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Posypać natką, wymieszać. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Podawać z purée ziemniaczanym, sosem oraz grzybami i kasztanami. Udekorować tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco