Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet gęsi z grzybami i kasztanami"
ok. 105 minut
Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1-1,5 godziny. Masło stopić, wymieszać z posoloną wodą. Smarować nim pierś gęsi kilka razy w czasie pieczenia.
Ziemniaki obrać, gotować ok. 20 minut w posolonej wodzie. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i posiekać je. Granat przekroić, wybrać miąższ. Ziemniaki odcedzić, utrzeć z mlekiem na gładkie purée, przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Mięso wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dodać bulion i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z odrobiną zimnej wody. Gotować, mieszając, 1-2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z granatem.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i kasztany. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Posypać natką, wymieszać. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Podawać z purée ziemniaczanym, sosem oraz grzybami i kasztanami. Udekorować tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco
Dziś na obiad ogórkowa może nie za bardzo zdrowa, bo na tłustej gąsce gotowan...
Odsłon: 295
Witajcie jak tam u was z pogodą u mnie w końcu spadł pierwszy śnieg, niby nie...
Odsłon: 1418
Witajcie serdecznie, co powiecie na kotlet nie z wieprzowiny czy kurczaka lec...
Odsłon: 12327
Sezamki należą do moich ulubionych słodkich przekąsek. Od jakiegoś czasu robi...
Odsłon: 3490
Lekka sałatka surimi. Doskonała na kolację lub na lekki posiłek do pracy.
Odsłon: 9463
Sezamki należą do moich ulubionych słodkich przekąsek. Od jakiegoś czasu robi...
Odsłon: 3490
Lekka sałatka surimi. Doskonała na kolację lub na lekki posiłek do pracy.
Odsłon: 9463
Składniki
ok. 105 minut
Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1-1,5 godziny. Masło stopić, wymieszać z posoloną wodą. Smarować nim pierś gęsi kilka razy w czasie pieczenia.
Ziemniaki obrać, gotować ok. 20 minut w posolonej wodzie. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i posiekać je. Granat przekroić, wybrać miąższ. Ziemniaki odcedzić, utrzeć z mlekiem na gładkie purée, przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Mięso wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dodać bulion i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z odrobiną zimnej wody. Gotować, mieszając, 1-2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z granatem.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i kasztany. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Posypać natką, wymieszać. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Podawać z purée ziemniaczanym, sosem oraz grzybami i kasztanami. Udekorować tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Dania główne
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smak...
Odsłon: 36
Maakouda
Takie placki ziemniaczane są typowym marokańskim jedzeniem ulicznym. My je pr...
Odsłon: 67