Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet gęsi z grzybami i kasztanami

Filet gęsi z grzybami i kasztanami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Filet gęsi z grzybami i kasztanami"

Składniki

  • 1 pierś gęsi (ok. 1
  • 2 kg ze skórą i kośćmi)
  • 75 dag ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag pieczarek
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 1 mały granat (ok. 25 dag)
  • 250 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag świeżych borowików
  • 20 dag kasztanów jadalnych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tymianek do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filet gęsi z grzybami i kasztanami

Przygotowanie

  1. ok. 105 minut

  2. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1-1,5 godziny. Masło stopić, wymieszać z posoloną wodą. Smarować nim pierś gęsi kilka razy w czasie pieczenia.

  3. Ziemniaki obrać, gotować ok. 20 minut w posolonej wodzie. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i posiekać je. Granat przekroić, wybrać miąższ. Ziemniaki odcedzić, utrzeć z mlekiem na gładkie purée, przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

  4. Mięso wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dodać bulion i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z odrobiną zimnej wody. Gotować, mieszając, 1-2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z granatem.

  5. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i kasztany. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Posypać natką, wymieszać. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Podawać z purée ziemniaczanym, sosem oraz grzybami i kasztanami. Udekorować tymiankiem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń