Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet gęsi z grzybami i kasztanami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
ok. 105 minut
Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1-1,5 godziny. Masło stopić, wymieszać z posoloną wodą. Smarować nim pierś gęsi kilka razy w czasie pieczenia.
Ziemniaki obrać, gotować ok. 20 minut w posolonej wodzie. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i posiekać je. Granat przekroić, wybrać miąższ. Ziemniaki odcedzić, utrzeć z mlekiem na gładkie purée, przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Mięso wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dodać bulion i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z odrobiną zimnej wody. Gotować, mieszając, 1-2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z granatem.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i kasztany. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Posypać natką, wymieszać. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Podawać z purée ziemniaczanym, sosem oraz grzybami i kasztanami. Udekorować tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco