Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7
Dodano: 31.03.2018
Odsłon: 459
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Na patelni roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać bardzo drobno posiekane świeże grzyby. Mieszając smażyć przez około 5 minut, następnie dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekany czosnek, namoczone rodzynki, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby masa była zwarta.
Filet z indyka opłukać i osuszyć, położyć na desce i naciąć w poprzek zaczynając od najcieńszej części i otworzyć mięso jak książkę (nie docinamy filetu do końca). Przykryć kawałkiem folii spożywczej i roztłuc na trochę cieńszy, równy filet (około 4 cm grubości). Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozłożyć nadzienie zaczynając od środka, pozostawiając około 3 - 4 cm brzeg bez nadzienia. Zwinąć ciasno filet zaczynając od krótszego boku i związać kilkoma kawałkami sznurka
wędliniarskiego. Końce zapiąć kilkoma wykałaczkami. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez 1 h. Podawać z sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)