Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filety z jabłkami i szalotką"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 430
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 129
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 169
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 815
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 284
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16279
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 430
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 129
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 169
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 815
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 284
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16279
Składniki
Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Lekko rozgnieć je dłonią. Mięso włóż do miseczki. Skrop połową soku cytrynowego. Posyp solą oraz pieprzem.
Oliwę wymieszaj z suszonym tymiankiem oraz odrobiną suszonego rozmarynu. Polej tym steki. Przyprawy wetrzyj dobrze w mięso. Miseczkę z filetami przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę.
Szalotki obierz, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij środki, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop resztą soku cytrynowego. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim szalotki. Dołóż jabłka, oprósz solą i pieprzem. Włóż goździki. Smaż 2-3 minuty. Jabłka powinny być miękkie, ale nie mogą rozpadać się.
Filety smaż 12 minut na rozgrzanym oleju. Często obracaj, by zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Przełóż je do jabłek i razem podgrzej. Podawaj np. z piure ziemniaczano- marchewkowym.Źródło: Naj