Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frykadelki po grecku"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31034
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3685
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5664
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31034
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3685
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5664
Składniki
Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Potem włóż je do wrzącej wody. Po chwili wyjmij, lekko przestudź, usuń skórkę i pestki. Miąższ pokrój na spore kawałki. Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko oraz bułkę tartą i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób masę. Ser pokrój w kostkę. Tymianek opłucz, osusz, drobno posiekaj, wymieszaj z serem.
Z mięsnej masy uformuj 8 niewielkich placuszków. Na każdym połóż porcję sera z tymiankiem. Zlep, formując równe kulki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż frykadelki, smaż je 15 minut, często obracając, aby zrumieniły się równomiernie.
W garnku rozgrzej resztę oleju, zeszklij na nim pozostałą cebulę. Dodaj pomidory i resztę koncentratu. Sos zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej frykadelki, podawaj z dodatkiem np. ziemniaków.Źródło: Naj