Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frykas rzymski z kosteczkami fety"
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25744
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 118
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25744
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 118
Składniki
Czosnek obierz, drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij, wymieszaj w miseczce z mielonym mięsem. Dodaj starty żółty ser, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięsną masę. Wilgotnymi rękoma uformuj z niej owalną pieczeń i ułóż w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie.
Fetę pokrój w średniej wielkości kosteczkę. Wzdłuż pieczeni zrób krawędzią dłoni głęboki rowek. Nałóż do niego kosteczki fety, delikatnie zlep brzegi.
Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 75 minut. Ew. pod koniec pieczenia mięso przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki. Posyp nimi gotową pieczeń. Mięso podawaj z piure ziemniaczanym oraz surówką z sezonowych warzyw.
<strong>?Musztardowy z miodem</strong>
Wymieszaj pół szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) z 1 szklanką majonezu. Połącz z 1 łyżką płynnego miodu oraz odrobiną sosu sojowego. Sos przypraw do smaku pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
<strong>?Ziołowy na jogurcie</strong>
Opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj po pół pęczka koperku, szczypiorku i bazylii. Dodaj prze- ciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę posiekanych ziarenek marynowanego zielonego pieprzu.
połącz z 8-10 łyż- kami gęstego jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku białym pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
<strong>?Żurawinowy z chrzanem</strong>
Utrzyj 6–7 łyżek startego chrzanu z 2 łyżkami majonezu, 3 łyżkami gęstej śmietany i 5 łyżkami żurawiny do mięs. Domieszaj 2 łyżki półsłod kiego czerwonego wina. Sos dopraw szczyptą cukru i białego pieprzu. Przed podaniem mocno schłodź.Źródło: Naj