Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 22

Wypróbowany przepis na "Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną"

Składniki

  • ok. 3-kilogramowa gęś świeża lub mrożona
  • 2 jabłka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka soku jabłkowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 230 minut. Cena porcji ok. 4,90 zł

  2. Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy, także wewnątrz, pieprzem, majerankiem i solą. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso przeszło przyprawami.

  3. Namoczoną żurawinę odcedzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do nich żurawinę, suszony tymianek, przepuszczony przez praskę czosnek, odrobinę soli, mieszamy. Nadziewamy masą gęś i układamy ją w brytfannie. Podlewamy sokiem jabłkowym.

  4. Pieczemy w 220oC ok. 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180oC i pieczemy kolejne 90 minut. Co kilkanaście minut polewamy gęsinę sosem z tłuszczu i soku jabłkowego. Upieczoną dzielimy na porcje i podajemy z jabłkami i żurawiną.

  5. Wartość odżywcza porcji 641 kcal Białko 53 g/Tłuszcz 46 g/Węglowodany 18 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń