Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki robione z kapusty włoskiej, której liści na koniec duszenia mają smak kapusty kiszonej
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 428
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2777
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1664
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14493
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 428
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2777
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1664
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14493
Składniki
Sparzyć liście kapusty. Przygotować farsz: zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką oraz drobno pokrojonym koperkiem. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Zawijać gołąbki.
Garnek wyłożyć pokrojoną w kostkę wędzoną słoniną z papryką. Na to położyć warstwę kapusty kiszonej, ok 40 dkg, na to warstwę gołąbków , na warstwie gołąbków położyć pokrojoną w paski czerwoną paprykę i posypać koperkiem, na to kolejną warstwę gołąbków i znów paprykę i koperek. Do garnka wlać wodę, posypać przyprawą warzywną, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe i całość przykryć warstwą kapusty kiszonej. Dusić na wolnym ogniu 2 godz. Na koniec wstawić całość do piekarnika na ok. 1 godzinę. Smak liści włoskiej kapusty przejdzie smakiem kapusty kiszonej. W trakcie jedzenia ma się wrażenie, że są to gołąbki z kapusty kiszonej.