Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 172
Dodano: 22.10.2013
Odsłon: 11489
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Sparzyć liście kapusty. Przygotować farsz: zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką oraz drobno pokrojonym koperkiem. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Zawijać gołąbki.
Garnek wyłożyć pokrojoną w kostkę wędzoną słoniną z papryką. Na to położyć warstwę kapusty kiszonej, ok 40 dkg, na to warstwę gołąbków , na warstwie gołąbków położyć pokrojoną w paski czerwoną paprykę i posypać koperkiem, na to kolejną warstwę gołąbków i znów paprykę i koperek. Do garnka wlać wodę, posypać przyprawą warzywną, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe i całość przykryć warstwą kapusty kiszonej. Dusić na wolnym ogniu 2 godz. Na koniec wstawić całość do piekarnika na ok. 1 godzinę.
Smak liści włoskiej kapusty przejdzie smakiem kapusty kiszonej. W trakcie jedzenia ma się wrażenie, że są to gołąbki z kapusty kiszonej.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)