Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Golonka w jasnym piwie i jałowcu"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22345
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13868
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4338
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43299
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 533
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 465
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22345
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13868
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4338
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43299
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 533
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 465
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Golonki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę każdej nacinamy ostrym nożem w grubą kratkę. Mięso nacieramy utłuczonymi ziarnami jałowca, pieprzem, solą i zostawiamy na noc w lodówce.
Obrane cebule kroimy w plasterki. Golonki obsmażamy na smalcu razem z cebulą. Następnie przekładamy do brytfanny, zalewamy piwem i pieczemy 60 minut w 220oC. Co kilka minut podlewamy mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 250oC i pieczemy jeszcze 20–25 minut, aby skórka dobrze się podrumieniła.
Golonki pozostawiamy na kilkanaście minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podajemy polane sosem z pieczenia, z ciemnym pieczywem i gotowanymi warzywami, np. brokułem i kalafiorem.
Wartość odżywcza porcji 734 kcal Białko 52 g/Tłuszcz 48 g/Węglowodany 54 gŹródło: Rewia