Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grillowane eskalopki z kurczaka"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8726
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 617
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8726
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 617
Składniki
Filety opłucz, osusz, potnij na 4 kotlety. Lekko rozgnieć je dłonią. Oprósz solą. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z olejem, octem balsamicznym oraz miodem.
Marynatę przypraw na pikantnie suszonymi płatkami chili. Kotlety włóż do miseczki. Polej marynatą, przykryj i włóż do lodówki na godzinę.
Ananas obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wytnij twardy środek, miąższ pokrój w półplasterki. Kotlety wyjmij z miseczki, marynatę zachowaj. Mięso ułóż na tackach do grillowania i umieść na rozgrzanym ruszcie. Piecz 6-7 minut, odwróć. Obok ułóż kawałki ananasa.
Eskalopki oraz ananas posmaruj pozostałą marynatą. Grilluj 3-4 minuty, aż mięso będzie rumiane i wystarczająco miękkie. Ok. 2 minuty przed końcem grillowania kotlety przykryj folią aluminiową, aby doszły w środku. Podawaj je z ananasem.Źródło: Naj