Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz musztardowo - miętowy z szynki

Gulasz musztardowo - miętowy z szynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 1310

Gulasz zna chyba każdy, do tej pory przeważnie robiliśmy go w klasycznej wersji. Jednak wersja z musztardą i miętą podbiła podniebienia nie tylko nasze, ale także naszych gości.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę (wielkość wg Waszego uznania). Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.

  2. Mięso podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek, przekładamy do naczynia, w którym będziemy je później dusić.

  3. Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy, a potem dusimy pokrojoną w kostkę cebulę i czerwoną paprykę.

  4. Cebulę i paprykę dokładamy do mięsa, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 iście laurowe i zalewamy wodą tak, aby zakryć mięso. Dusimy na wolnym ogniu około godzinę.

  5. Pod koniec duszenia zaparzamy dwie saszetki mięty w pół szklanki wody, dolewamy do mięsa. Doprawiamy też musztardą francuską.

  6. Gulasz zagęszczamy odrobiną mąki i/lub śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń