Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2164
Dodano: 23.02.2009
Odsłon: 936
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Umyć i sprawić mięso, pokroić na kawałki równej wielkości
Przygotować marynatę: 2 łyżki oliwy, miód, sok z cytryny (2 łyżki - skórkę zachować), majeranek i zmiażdżony czosnek - wymieszać. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso na co najmniej 2 godziny - najlepiej całą noc
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i startą skórkę z połowy cytryny - zeszklić; dodać mięso - obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla. Zalać resztą marynaty, dodać mieloną paprykę i kostkę bulionową rozpuszoną w szklance wrzątku -dusić na wolnym ogniu ok. 45 min. często mieszając i ewentualnie podlewając wodą - mięso musi być przykryte płynem. Pod koniec gotowania dodać mąkę rozrobioną w pół szklanki wody. Zagotować, by mąka straciła smak surowizny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać np. z kuskusem lub kaszą gryczaną oraz z sałatką z ogórków "po szwedzku"
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

gvlba 29 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis.Mam zamiar robic kopytka to go wypróbuje.Mam nadzieje że do kopytek tagże bedze pasował.
0 Kto głosował? | Odpowiedz