Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Gulasz z indyka"

Składniki

  • 60 dag mięsa z indyka (pierś lub udziec)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-3 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1-2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki śmietany do zupy lub śmietanki kremówki 30 proc
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z indyka

Przygotowanie

  1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Marchewki obierz, umyj, pokrój w talarki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w półtalarki. 2. Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, smaż często mieszając, aż się zrumieni. Do garnka wlej bulion, dodaj marchewkę, zagotuj. Gdy bulion zacznie wrzeć, dodaj przesmażone mięso i duś na małym ogniu. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, rozgrzej pozostały olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki, smaż tak długo aż cały płyn wyparuje. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i zawartość patelni przełóż do garnka z gotującym się mięsem. Duś na małym ogniu aż mięso będzie miękkie (15-20 minut). Śmietanę wymieszaj z mąką. Dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i starannie wymieszaj. Wlej do garnka, podgrzewaj 3-4 minuty, mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  2. 40 minut Porcja: 220 kilokalorii

  3. Do gulaszu możesz dodać świeżą paprykę, pomidory lub cukinię.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń