Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z polędwiczek"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1159
Składniki
Polędwiczki wieprzowe (lub jedną większą) opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych przerostów, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokrój w paseczki.
Do woreczka foliowego włóż igiełki otarte z gałązek rozmarynu, wsyp mąkę. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Na końcu włóż pokrojone mięso. Woreczek zawiąż. Potrząsaj nim energicznie, aby całe mięso pokryło się mąką i przyprawami.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso z woreczka, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Dodaj oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki, obrany i posiekany czosnek oraz oczyszczone i poszatkowane dymki. Smaż chwilę.
Na koniec dodaj posiekany miąższ pomidora. Całość zalej bulionem (może być z kostki). Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami.
Mięso z polędwiczek ma delikatny smak i aromat. Aby go wydobyć, wystarczy użyć soli oraz pieprzu. Inne przyprawy mogą być zbyt intensywne, a przez to smak mięsa nie będzie wyczuwalny.Źródło: Świat kobiety