Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z polędwiczek

Gulasz z polędwiczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Gulasz z polędwiczek"

Składniki

  • 80 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 1 pomidor
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z polędwiczek

Przygotowanie

  1. Polędwiczki wieprzowe (lub jedną większą) opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych przerostów, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokrój w paseczki.

  2. Do woreczka foliowego włóż igiełki otarte z gałązek rozmarynu, wsyp mąkę. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Na końcu włóż pokrojone mięso. Woreczek zawiąż. Potrząsaj nim energicznie, aby całe mięso pokryło się mąką i przyprawami.

  3. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso z woreczka, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Dodaj oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki, obrany i posiekany czosnek oraz oczyszczone i poszatkowane dymki. Smaż chwilę.

  4. Na koniec dodaj posiekany miąższ pomidora. Całość zalej bulionem (może być z kostki). Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami.

  5. Mięso z polędwiczek ma delikatny smak i aromat. Aby go wydobyć, wystarczy użyć soli oraz pieprzu. Inne przyprawy mogą być zbyt intensywne, a przez to smak mięsa nie będzie wyczuwalny.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń