Do góry

Dania główne Przepis na:

Gyros z szynki z papryką

Gyros z szynki z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 249

Pyszny i szybki przepis z biedronkowej gazetki. Uwielbiam ten przepis i mój chłopak też. Jeśli nie mam szynki, zastępuje ją nawet kiełbasą i zawsze jest pysznie.

Składniki

  • 500 g szynki (lub kiełbasy)
  • 2 czerwone papryki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki tymianku i majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • sos:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gyros z szynki z papryką

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos:
    wymieszaj śmietanę ze startym czosnkiem, musztardą, koperkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odstaw do lodówki do schłodzenia.

  2. Szynkę pokrój w paski. Do mięsa dodaj starty czosnek i pozostałe składniki z wyjątkiem papryki. Całość wymieszaj i smaż ok 10 min. na rozgrzanej patelni.

  3. Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż dodatkowe 5 - 10 min. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

    Gyros podawaj z ryżem i wcześniej przygotowanym sosem.
    I np. z surówką z sałaty, pomidora (półplastry), cebuli (półplastry) i czerwonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń