Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszone pomidory, czosnek i świeże zioła nadają daniu prawdziwie śródziemnomorski smak i aromat, a domowe kotlety zawierają mniej tłuszczu niż większość gotowych burgerów i przy tym możemy je doprawić tak, jak lubimy.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105854
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2048
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105854
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2048
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Składniki
Rozgrzać opiekacz lub grill do średniej temperatury (można także smażyć hamburgery na żeliwnej patelni, na gazie). W dużym naczyniu wymieszać ręcznie mięso, bułkę tartą, czosnek suszone pomidory i 2 łyżki drobno posiekanej kolendry.
Podzielić masę na 4 części i uformować z nich kotlety o średnicy około 10 cm ( powinny pasować do wielkości i kształtu bułek)
Posmarować lekko oliwą ruszt opiekacza lub patelni grillowej i piec hamburgery po 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią i upieką.
PRZYGOTOWAĆ SALSĘ. Pokroić w kostkę dojrzałe pomidory, obie papryczki chili, posiekać szczypiorek i kolendrę, wszystkie składniki wymieszać z octem balsamicznym i przyprawić do smaku. Można także zaoszczędzić czas siekając składniki w malakserze - aby jednak uzyskać odpowiednią konsystencję, należy użyć trybu pulsującego.
Przekroić bułki, wstawić na chwilę pod opiekacz lub ułożyć na grillu. Ułożyć nieco rukoli lub sałaty na spodzie każdej z nich, a na listkach ułożyć hamburgera. Nałożyć salsę na kotlet i przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.