Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na hamburgery - 6 szt. z frytkami i surówką z sałaty ze śmietaną
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 153
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1043
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1182
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12016
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 153
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1043
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1182
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12016
Składniki
1. Zagotować wodę na bulion, w tym czasie przyprawić mięso (ilości przypraw około po 1 łyżeczce wg uznania), pokroić pomidora w plasterki, cebule w plasterki.
2. Umyć sałate, oddzielić liście – te ładniejsze do hamburgerów, reszta na surówkę ze śmietaną, od razu można ją zrobić. Wstawić olej na frytki.
3. Przestudzony bulion dolać do mięsa, stopniowo sprawdzając sprężystość – nie może być zbyt mokre, musi się dobrze kleić w rękach. Nie trzeba dodawać całego.
4. Cebulę podsmażyć na małej patelni na łyżce oleju, podsypywać cukrem, aż się skarmelizuje. Odstawić do ostudzenia.
5. Przekroić bułki i włączyć piekarnik do podgrzania bułek – bułki przekrojone wsadzić do piekarnika chwilę przed zdjęciem kotletów z ognia.
6. Kotlety skleić na płasko (ok 1-2 cm), w tym czasie wstawić frytki, burgery grillować bez tłuszczu na dużym ogniu, a nadmiar wody i tłuszczu odlewać w miarę możliwości. Przerzucić kotleta na drugą stronę, jak będzie dobrze wypieczony i położyć ser, żeby się roztopił – a w tym czasie usmaży się druga strona.
7. Bułki wrzucić do podgrzania, zdjąć frytki i posolić. Wyjąć bułki posmarować majonezem z dwóch stron. Kłaść – sałata, kotlet, cebulka, sos BBQ, pomidor. Finisz