Do góry

Dania główne Przepis na:

Hamburgery Wołowe Amerykańskie

Hamburgery Wołowe Amerykańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 1118

Przepis na hamburgery - 6 szt. z frytkami i surówką z sałaty ze śmietaną

Składniki

  • bułki do hamburgerów (6 szt.)
  • mięso mielone wołowe 500 g
  • cebula czerwona
  • pomidor
  • ogórek kiszony (opcjonalnie)
  • sos Barbeque
  • majonez
  • serek topiony Cheddar w plastrach
  • sałata masłowa
  • bulion wołowy (100ml, zwykła kostka Winiary lub Knorr)
  • śmietana 12%
  • frytki
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kolendra, cayenne, czosnek granulowany, łyzka musztardy sarepskiej, d
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Zagotować wodę na bulion, w tym czasie przyprawić mięso (ilości przypraw około po 1 łyżeczce wg uznania), pokroić pomidora w plasterki, cebule w plasterki.

  2. 2. Umyć sałate, oddzielić liście – te ładniejsze do hamburgerów, reszta na surówkę ze śmietaną, od razu można ją zrobić. Wstawić olej na frytki.

  3. 3. Przestudzony bulion dolać do mięsa, stopniowo sprawdzając sprężystość – nie może być zbyt mokre, musi się dobrze kleić w rękach. Nie trzeba dodawać całego.

  4. 4. Cebulę podsmażyć na małej patelni na łyżce oleju, podsypywać cukrem, aż się skarmelizuje. Odstawić do ostudzenia.

  5. 5. Przekroić bułki i włączyć piekarnik do podgrzania bułek – bułki przekrojone wsadzić do piekarnika chwilę przed zdjęciem kotletów z ognia.

  6. 6. Kotlety skleić na płasko (ok 1-2 cm), w tym czasie wstawić frytki, burgery grillować bez tłuszczu na dużym ogniu, a nadmiar wody i tłuszczu odlewać w miarę możliwości. Przerzucić kotleta na drugą stronę, jak będzie dobrze wypieczony i położyć ser, żeby się roztopił – a w tym czasie usmaży się druga strona.

  7. 7. Bułki wrzucić do podgrzania, zdjąć frytki i posolić. Wyjąć bułki posmarować majonezem z dwóch stron. Kłaść – sałata, kotlet, cebulka, sos BBQ, pomidor. Finisz

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń