Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na hamburgery - 6 szt. z frytkami i surówką z sałaty ze śmietaną
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37371
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37371
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 45
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 122
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 111
Składniki
1. Zagotować wodę na bulion, w tym czasie przyprawić mięso (ilości przypraw około po 1 łyżeczce wg uznania), pokroić pomidora w plasterki, cebule w plasterki.
2. Umyć sałate, oddzielić liście – te ładniejsze do hamburgerów, reszta na surówkę ze śmietaną, od razu można ją zrobić. Wstawić olej na frytki.
3. Przestudzony bulion dolać do mięsa, stopniowo sprawdzając sprężystość – nie może być zbyt mokre, musi się dobrze kleić w rękach. Nie trzeba dodawać całego.
4. Cebulę podsmażyć na małej patelni na łyżce oleju, podsypywać cukrem, aż się skarmelizuje. Odstawić do ostudzenia.
5. Przekroić bułki i włączyć piekarnik do podgrzania bułek – bułki przekrojone wsadzić do piekarnika chwilę przed zdjęciem kotletów z ognia.
6. Kotlety skleić na płasko (ok 1-2 cm), w tym czasie wstawić frytki, burgery grillować bez tłuszczu na dużym ogniu, a nadmiar wody i tłuszczu odlewać w miarę możliwości. Przerzucić kotleta na drugą stronę, jak będzie dobrze wypieczony i położyć ser, żeby się roztopił – a w tym czasie usmaży się druga strona.
7. Bułki wrzucić do podgrzania, zdjąć frytki i posolić. Wyjąć bułki posmarować majonezem z dwóch stron. Kłaść – sałata, kotlet, cebulka, sos BBQ, pomidor. Finisz