Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na hamburgery - 6 szt. z frytkami i surówką z sałaty ze śmietaną
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 229
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 86
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 100
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 161
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 229
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 86
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 100
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 161
Składniki
1. Zagotować wodę na bulion, w tym czasie przyprawić mięso (ilości przypraw około po 1 łyżeczce wg uznania), pokroić pomidora w plasterki, cebule w plasterki.
2. Umyć sałate, oddzielić liście – te ładniejsze do hamburgerów, reszta na surówkę ze śmietaną, od razu można ją zrobić. Wstawić olej na frytki.
3. Przestudzony bulion dolać do mięsa, stopniowo sprawdzając sprężystość – nie może być zbyt mokre, musi się dobrze kleić w rękach. Nie trzeba dodawać całego.
4. Cebulę podsmażyć na małej patelni na łyżce oleju, podsypywać cukrem, aż się skarmelizuje. Odstawić do ostudzenia.
5. Przekroić bułki i włączyć piekarnik do podgrzania bułek – bułki przekrojone wsadzić do piekarnika chwilę przed zdjęciem kotletów z ognia.
6. Kotlety skleić na płasko (ok 1-2 cm), w tym czasie wstawić frytki, burgery grillować bez tłuszczu na dużym ogniu, a nadmiar wody i tłuszczu odlewać w miarę możliwości. Przerzucić kotleta na drugą stronę, jak będzie dobrze wypieczony i położyć ser, żeby się roztopił – a w tym czasie usmaży się druga strona.
7. Bułki wrzucić do podgrzania, zdjąć frytki i posolić. Wyjąć bułki posmarować majonezem z dwóch stron. Kłaść – sałata, kotlet, cebulka, sos BBQ, pomidor. Finisz