Do góry

Dania główne Przepis na:

Hawajskie kotlety schabowe

Hawajskie kotlety schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6694

Dodano:

Odsłon: 26

Przepis wart wypróbowania: "Hawajskie kotlety schabowe"

Składniki

  • 40 dag porów
  • 6 sznycli ze schabu peklowanego (po 16 dag)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ananas
  • 3 dag masła
  • 4 dag mąki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru
  • listki mięty do udekorowania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Hawajskie kotlety schabowe

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut

  2. Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć. Rozbić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pory. Pory zdjąć z patelni.

  3. Na tym samym tłuszczu smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony. Ananasa obrać, pokroić w plastry, wycinając z nich twardy środek. W garnku rozgrzać masło, oprószyć je mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z bulionem warzywnym oraz śmietaną. Gotować, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Pod koniec dodać do niego 2,5 dag startego żółtego sera (np. edamskiego lub wędzonego gryfickiego). Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z porami.

  4. W żaroodpornej formie układać na przemian w rzędzie kotlety schabowe i plasterki ananasa. Całość polać sosem beszamelowym z porami. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Przed podaniem zapiekankę udekorować listkami mięty. Można serwować z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń