Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wykwintne danie, które będzie nie tylko ucztą dla Twojego podniebienia, ale również ozdobą Twojego stołu
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 516
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3578
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3366
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30548
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 516
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3578
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3366
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30548
Składniki
śliwki moczyć 12 godzin w wodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy,
indyka natrzeć olejem z solą i pieprzem, wewnątrz wypełnić śliwkami i ćwiartkami obranych jabłek,
polać półwytrawnym winem,
owinąć w natłuszczoną folię aluminiową, ułożyć w rynience do pieczenia,
do rynienki wlać pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać,
co jakiś czas wlewać przez otwory w folii 1-2 łyżki białego wytrawnego wina,
piec ok. 3 godziny, na 30 min przed zakończeniem pieczenia rozwinąć folię, polać indyka stopionym masłem by się ładnie zarumienił.