Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jajka sadzone w sosie pomidorowym"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1234
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12046
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2291
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1234
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12046
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2291
Składniki
ok. 30 minut
Paprykę umyć, wytrzeć do sucha, rozciąć, usunąć pestki, a strączek pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, grubo posiekać.
Na patelni żaroodpornej o średnicy 24 cm rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Dodać pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Wrzucić paprykę. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim, cukrem, octem oraz słodką papryką. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Ewentualnie pod koniec duszenia jeszcze raz przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, odłożyć nieco do dekoracji, resztę posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z sosem.
W sosie zrobić łyżką pięć wgłębień. Do każdego wgłębienia wbić jajko. Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 10-15 minut. Gotowe danie udekorować odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco