Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bywają takie dni kiedy otwierając lodówkę znajduję tam ‚smutne’ warzywa i resztki dosłownie wszystkiego. Nie chce się iść do sklepu, a w brzuchu odzywa się mały wiercący głód… skromne składniki też mogą przynieść dużo smaku i zadowolenia z finalnego dzieła! Tego dnia znalazłem tylko i dosłownie tylko zwiędniętą botwinkę, która czekała z utęsknieniem na przeistoczenie się w chłodnik – niestety nie doszło do tej transformacji… resztki smutnego szpinaku, czosnek, cebulę, ketchup, musztardę, kilka jajek, resztki parmezanu, mleko i pusty talerz…swoją drogą co pusty talerz robi w lodówce? Zapewne moja żona wie co stało się z zawartością obrabowanego talerza w nocy z 2 na 3 sierpnia ;) Maluch w brzuchu domaga się jedzenia o nienormowanych godzinach :D aaa i jeszcze znalazłem ciasto francuskie w zamrażarce do tego paleta moich ukochanych przypraw! Polecam zaopatrzenie się w takowe na każdą nawet najczarnieszą godzinę. Resztki czy nie resztki zawsze zasługują na szacunek, nie marnujmy jedzenia! Oto co stworzyłem pod wpływem wymuszonych składników z dna lodówki – tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Jest to tak uniwersalne danie, że możecie tam wrzucić dosłownie wszystko. Na słodko czy na słono pomysłom nie ma końca :D
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1842
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18593
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6784
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1186
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1842
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18593
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6784
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1186
Składniki
1. Wyłóż formę na tartę ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem całą powieżchnię ciasta.
2. Skarmelizuj pokrojoną cebulę i dodaj ocet balsamiczny. Wyłóż na tartę. Na tą samą patelnię wrzuć pokrojoną botwinkę, skórkę z cytryny, sumak, szpinak, sól, pieprz.
3. Wyłóż całość na ceblę i wybij jajka na wieżch tarty. Przełóż paskami ciasta francuskiego na wieżchu. Piecz w 180C aż ciasto zbrązowieje ok 20-25 min.
4. Podawaj na ciepło lub na zimno z kilkoma kroplami octu balsamicznego.