Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jaśminowy ryż zapiekany z klopsikami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2539
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3445
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1532
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2219
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2539
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3445
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1532
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2219
Składniki
Ryż przepłucz, przełóż do garnka, zalej 1/2 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu. Odstaw na 10 minut, po czym przelej ryż zimną wodą.
Granat przetnij i wyjmij nasiona (kulki). Daktyle drobno posiekaj (gdyby były twarde – wcześniej namocz je w wodzie). Owoce wymieszaj z ryżem, pozostawiając kilka nasion granatu do ozdoby.
Przygotuj pulpety: tartą bułkę zalej mlekiem, a gdy spęcznieje, przełóż do miski. Dodaj mięso, posiekaną cebulę i wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób i formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć je do wrzącego bulionu. Gotuj ok. 30 minut, wyjmij.
Gdy ostygną, wrzuć na gorący olej i smaż 2 minuty.
Ryż rozłóż w naczyniu do zapiekania, połóż klopsiki i zapiekaj 5 minut w temp. 180°C. Posyp granatem.Źródło: Na żywo