Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jaśminowy ryż zapiekany z klopsikami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Ryż przepłucz, przełóż do garnka, zalej 1/2 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu. Odstaw na 10 minut, po czym przelej ryż zimną wodą.
Granat przetnij i wyjmij nasiona (kulki). Daktyle drobno posiekaj (gdyby były twarde – wcześniej namocz je w wodzie). Owoce wymieszaj z ryżem, pozostawiając kilka nasion granatu do ozdoby.
Przygotuj pulpety: tartą bułkę zalej mlekiem, a gdy spęcznieje, przełóż do miski. Dodaj mięso, posiekaną cebulę i wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób i formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć je do wrzącego bulionu. Gotuj ok. 30 minut, wyjmij.
Gdy ostygną, wrzuć na gorący olej i smaż 2 minuty.
Ryż rozłóż w naczyniu do zapiekania, połóż klopsiki i zapiekaj 5 minut w temp. 180°C. Posyp granatem.Źródło: Na żywo