Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka na czerwonej kapuście

Kaczka na czerwonej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Kaczka na czerwonej kapuście"

Składniki

  • 4 kacze nóżki ze skórą
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka na czerwonej kapuście

Przygotowanie

  1. Z czerwonej kapusty usuwam wierzchnie liście, resztę drobno szatkuję. Umieszczam ją w garnku i zalewam sokiem pomarańczowym, dodaję miód i ocet. Wstawiam na mały gaz i duszę pod przykryciem.

  2. Skórę na kaczych nóżkach nacinam w kratkę. Obsmażam je na patelni z obu stron na rumiano. Potem przekładam do garnka z kapustą i duszę całość, aż mięso będzie miękkie – około godziny. W trakcie doprawiam danie solą i pieprzem do smaku.

  3. Kaczkę podaję na ciepło na podduszonej kapuście. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki lub kluski.

  4. ok. 90 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 4 porcje

  5. Kaczka podana na kapuście z sosem pomarańczowo-miodowym zaskarbi serca waszych gości podczas świątecznego czy rodzinnego spotkania. Katarzyna Cukier z Domaszna

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń