Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalmary z krewetkami

Kalmary z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 3715

Idealne danie na gorąco wieczory, spotkania w gronie znajomych czy też wystawne kolacje.

Składniki

  • Oliwa z oliwek
  • 2 czerwone chilli (całe)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeży majeranek
  • owoce morza - wg uznania - my mieliśmy 250g krewetek surowych i 500g kalmarów (krojone w pierścienie)
  • sok z 2 cytryn (plus starta skórka z nich)
  • 1-2 bagietki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kalmary z krewetkami

Przygotowanie

  1. oliwę z oliwek rozgrzej na patelni (całe dno musi być zakryte) . wrzuć na to posiekaną chilli (jak chcesz, by było ostrzejsze, to zostaw pestki) i skórkę z cytryny. jak zaczną skwierczeć, to zacznij mieszać.

  2. Czosnek wyduś i wrzuć na tę patelnię z posiekaną natką i majerankiem. Przemieszaj i wrzuć na to owoce morza. Trzymaj tak, dopóki owoce będą dobrze wysmażone.
    Dodaj sok z cytryn i poduś chwilę. Do smaku można dodać sól.

    Podawać z bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń