Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapuśniak na bulionie okraszony boczkiem"
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 673
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3265
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4091
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 861
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 673
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3265
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4091
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 861
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 510 kcal, cena 2,90 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. Pokrój w kostkę boczek (najlepiej wędzony). Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i pokrój. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z boczkiem, przesmaż na złoty kolor. Dodaj czosnek.
Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej przepłucz ją na sicie), posiekaj na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój na kawałki ziemniaki. Wrzuć je do garnka z cebulą i boczkiem, chwilę smaż razem. Wlej bulion mięsny (może być z kostki). Gotuj razem na średnim ogniu 10-15 minut.
Dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Gotuj zupę jeszcze 10 minut. Fasolkę odlej na sicie z zalewy, dodaj do zupy. Ogrzewaj jeszcze kilka minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Udekoruj natką.
Jego nasionka dodaje się do zup, dań z kapusty, tłustych sosów, gulaszu oraz wytrawnych wypieków. Po zmieleniu kminkiem można doprawiać sałatki oraz pasty kanapkowe (np. z sera).Źródło: Świat kobiety