Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapuśniak na bulionie okraszony boczkiem"
Kartacze, to kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są...
Odsłon: 101374
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1137
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 291
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1137
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 291
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 510 kcal, cena 2,90 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. Pokrój w kostkę boczek (najlepiej wędzony). Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i pokrój. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z boczkiem, przesmaż na złoty kolor. Dodaj czosnek.
Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej przepłucz ją na sicie), posiekaj na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój na kawałki ziemniaki. Wrzuć je do garnka z cebulą i boczkiem, chwilę smaż razem. Wlej bulion mięsny (może być z kostki). Gotuj razem na średnim ogniu 10-15 minut.
Dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Gotuj zupę jeszcze 10 minut. Fasolkę odlej na sicie z zalewy, dodaj do zupy. Ogrzewaj jeszcze kilka minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Udekoruj natką.
Jego nasionka dodaje się do zup, dań z kapusty, tłustych sosów, gulaszu oraz wytrawnych wypieków. Po zmieleniu kminkiem można doprawiać sałatki oraz pasty kanapkowe (np. z sera).Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Potrawka z kiełbasy i groszku
Dania główne
Pulpety tandoori
Dania główne
Przepyszne risotto ze smażonym łososiem
Dania główne
Klopsy z jajkiem
Potrawka z kiełbasy i groszku
Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić sa...
Odsłon: 55
Pulpety tandoori
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 103