Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis,ten w naszej rodzinie jest od dawna.pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej we Lwowie w roku 1888.Jest to bardzo smaczne,typowo wigilijne danie.Przykro mi jest, ale nie posiadam fotografii dania.Polecam spróbować zrobić,mimo że potrzeba na przyrządzenie tej ryby trochę .czasu.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2915
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1016
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1120
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 284
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2915
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1016
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1120
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 284
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2850
Składniki
W czasie uśmiercania ryby należy spuścić wszystką krew na osolony ocet.Teraz oczyścić rybę i pokroić w dzwonka,następnie natrzeć solą prażoną z mleczkiem lub ikrą.Tymczasem ugotować w piwie jarzyny z przyprawami,grzybami suszonymi i goździkami.Wywarem zalać rybę razem z głową,skórką z cytryny skórką z chleba razowego i rodzynkami.Uważać aby ryba się nie przypaliła.
Osobno w rondelku zarumienić łyżkę masła z łyżką mąki,gdy zasmażka przestygnie wymieszać z krwią z ryby, włożyć kilka kostek cukru i łyżeczkę palonego karmelu,to wszystko rozprowadzić smakiem [wywarem] w którym gotowała się ryba dodając pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub sok z pół cytryny.Gotować na wolnym ogniu,sos powinien być gęstawy
Teraz rybę układamy na półmisku,obłożyć plastrami cytryny i rodzynkami.teraz to wszystko polewamy sosem,musi być jego sporo,gdyż stanowi on podstawę karpia.SMACZNEGO.