Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3
Dodano: 21.12.2010
Odsłon: 2826
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
W czasie uśmiercania ryby należy spuścić wszystką krew na osolony ocet.Teraz oczyścić rybę i pokroić w dzwonka,następnie natrzeć solą prażoną z mleczkiem lub ikrą.Tymczasem ugotować w piwie jarzyny z przyprawami,grzybami suszonymi i goździkami.Wywarem zalać rybę razem z głową,skórką z cytryny skórką z chleba razowego i rodzynkami.Uważać aby ryba się nie przypaliła.
Osobno w rondelku zarumienić łyżkę masła z łyżką mąki,gdy zasmażka przestygnie wymieszać z krwią z ryby, włożyć kilka kostek cukru i łyżeczkę palonego karmelu,to wszystko rozprowadzić smakiem [wywarem] w którym gotowała się ryba dodając pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub sok z pół cytryny.Gotować na wolnym ogniu,sos powinien być gęstawy
Teraz rybę układamy na półmisku,obłożyć plastrami cytryny i rodzynkami.teraz to wszystko polewamy sosem,musi być jego sporo,gdyż stanowi on podstawę karpia.SMACZNEGO.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)