Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis,ten w naszej rodzinie jest od dawna.pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej we Lwowie w roku 1888.Jest to bardzo smaczne,typowo wigilijne danie.Przykro mi jest, ale nie posiadam fotografii dania.Polecam spróbować zrobić,mimo że potrzeba na przyrządzenie tej ryby trochę .czasu.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1460
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1173
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1314
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 936
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1460
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1173
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1314
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 936
Składniki
W czasie uśmiercania ryby należy spuścić wszystką krew na osolony ocet.Teraz oczyścić rybę i pokroić w dzwonka,następnie natrzeć solą prażoną z mleczkiem lub ikrą.Tymczasem ugotować w piwie jarzyny z przyprawami,grzybami suszonymi i goździkami.Wywarem zalać rybę razem z głową,skórką z cytryny skórką z chleba razowego i rodzynkami.Uważać aby ryba się nie przypaliła.
Osobno w rondelku zarumienić łyżkę masła z łyżką mąki,gdy zasmażka przestygnie wymieszać z krwią z ryby, włożyć kilka kostek cukru i łyżeczkę palonego karmelu,to wszystko rozprowadzić smakiem [wywarem] w którym gotowała się ryba dodając pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub sok z pół cytryny.Gotować na wolnym ogniu,sos powinien być gęstawy
Teraz rybę układamy na półmisku,obłożyć plastrami cytryny i rodzynkami.teraz to wszystko polewamy sosem,musi być jego sporo,gdyż stanowi on podstawę karpia.SMACZNEGO.