Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Będąc w sklepie wpadły mi w ręce kiełki na patelnię, nie bardzo wiedziałam co z nimi mogę zrobić ale zaczęłam improwizować i efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Na pewno wrócimy do tego dania, bo jest bardzo proste w wykonaniu, sycące, ale jednocześnie lekkie i pyszne. Co będzie nam potrzebne? (porcja dla 2-3 osób) ryż, ok 10 kopiastych łyżek 2,5 szklanki bulionu szczypta curry pół papryki mała pojedyncza pierś z kurczaka (może być więcej, ale może nie być w ogóle) przyprawa do mięsa, albo kebab-gyros kiełki na patelnie (my swoje znaleźliśmy w Biedronce) duży ząbek czosnku oliwa z oliwek pieprz jogurt naturalny (opcjonalnie) Na patelni należy rozgrzać oliwę, w tym czasie w osobnym garnku zagrzać bulion, jeśli mamy na przykład z minionego obiadu, a jeśli nie, to zagotować wodę i dorzucić kostkę rosołową. Na patelnię wsypać ryż i chwilkę go podsmażyć ciągle mieszając. Ryż zalać 1/3 przygotowanego bulionu, wciąż mieszać, aby nie przywarł. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie dolać 1/3 bulionu, a gdy wchłonie to ostatnią część, gdy ona odparuje ryż jest miękki i gotowy do zjedzenia. W międzyczasie możemy dodać szczyptę przypraw, pieprzu, słodkiej/ostrej papryki lub curry, w zależności od upodobań Pierś kroimy na małe kawałki, przysmażamy na oleju z przyprawą do mięs (lub kebab-gyros). Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok.3 łyżki), paprykę myjemy, kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie, czosnek obieramy i przeciskamy również na patelnię. Dokładamy kiełki i pieprz. Mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło i smażymy około 5-6 minut. Wszystko razem łączymy (kurczak, ryż, kiełki z papryką), mieszamy jeszcze grzejąc. Jeśli ktoś lubi delikatny smak jogurtu naturalnego, już na talerzu można dodać go do dania i wymieszać. smak jest łagodniejszy, ale zarazem bardziej wyraźny. Jeśli zrezygnujemy z kurczaka w ryżu, możemy potraktować danie jako dodatek do mięsa ;)
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 214
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 139
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 214
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 139
Składniki
Na patelni należy rozgrzać oliwę, w tym czasie w osobnym garnku zagrzać bulion, jeśli mamy na przykład z minionego obiadu, a jeśli nie, to zagotować wodę i dorzucić kostkę rosołową. Na patelnię wsypać ryż i chwilkę go podsmażyć ciągle mieszając. Ryż zalać 1/3 przygotowanego bulionu, wciąż mieszać, aby nie przywarł. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie dolać 1/3 bulionu, a gdy wchłonie to ostatnią część, gdy ona odparuje ryż jest miękki i gotowy do zjedzenia. W międzyczasie możemy dodać szczyptę przypraw, pieprzu, słodkiej/ostrej papryki lub curry, w zależności od upodobań
Pierś kroimy na małe kawałki, przysmażamy na oleju z przyprawą do mięs (lub kebab-gyros). Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok.3 łyżki), paprykę myjemy, kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie, czosnek obieramy i przeciskamy również na patelnię. Dokładamy kiełki i pieprz. Mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło i smażymy około 5-6 minut. Wszystko razem łączymy (kurczak, ryż, kiełki z papryką), mieszamy jeszcze grzejąc. Jeśli ktoś lubi delikatny smak jogurtu naturalnego, już na talerzu można dodać go do dania i wymieszać. smak jest łagodniejszy, ale zarazem bardziej wyraźny. Jeśli zrezygnujemy z kurczaka w ryżu, możemy potraktować danie jako dodatek do mięsa ;)