Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki duszone w jarzynach"
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 481
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 481
Składniki
Klopsiki: czosnek i 1 ce- bulę obierz, posiekaj, wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko, bułkę tartą, parmezan, mleko, musztardę oraz zioła prowansalskie. Masę przypraw solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj 16 kuleczek. Na patelni rozgrzej olej, włóż klopsiki i smaż je 5-7 minut.
Sos: pozostałą cebulę obierz, posiekaj. Papryki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory sparz, obierz, oczyść i pokrój. Marchewki obierz, potnij w drobną kostkę.
Klopsiki zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj resztę warzyw. Sos duś ok. 10 minut. W połowie czasu duszenia dodaj koncentrat. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem cukrem oraz octem. Klopsiki włóż do warzywnego sosu. Mocno razem podgrzej. Danie posyp natką.Źródło: Naj