Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klopsiki w gniazdkach ze spaghetti"
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 16
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 106
Świąteczne smaki.
Odsłon: 92
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 16
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 106
Świąteczne smaki.
Odsłon: 92
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść formę na 8 muffinek.
Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją producenta i odcedź.
Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż cebulę i czosnek (4-5 minut). Połowę przełóż do dużej miski.
Do cebuli na patelni dodaj pomidory z puszki, połowę koncentratu i ocet. Gotuj sos 2 minuty. Przypraw do smaku.
Do cebuli odłożonej do miski dodaj mięso, bułkę tartą, bazylię, jajko i resztę przecieru. Przypraw i wymieszaj. Uformuj z mięsa klopsiki.
Pozostałe 2 jajka i starty ser dodaj do ugotowanego spaghetti i wymieszaj. Przypraw do smaku. Rozłóż makaron do foremek, układając go w formie gniazdek. Nałóż do każdego gniazdka po łyżce sosu, a następnie rozłóż klopsiki (po 2-3 na gniazdko). Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostawionym serem.
Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut, aż danie się zezłoci. Wyjmij z foremek po 2 minutach od wyjęcia z piekarnika. Udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.Źródło: Olivia