Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami wydaję nam się, że nasze regionalne potrawy nie smakują dobrze i zaczynają nam się nudzić. Przykładem mogą być kluski śląskie, które zazwyczaj podawane są z sosem pieczeniowym lub pomidorowym, myślimy "znów to samo". Dlatego pomyślałam, że z naszymi regionalnymi POLSKIMI potrawami powinniśmy eksperymentować, bo przecież kluska śląska nie musi być tylko w pomidorach! Ja dzisiaj postanowiłam pokazać ją w grzybowej odsłonie. Grzyby to smak dzieciństwa, uwielbiam ich aromat, a dania które powstają z ich udziałem mogą być jedyne w sowim rodzaju, podawane w wielu restauracjach. Od niedawna szkolę się też w dekoracji talerzy, mam nadzieję, że wychodzi mi to dobrze. A więc dzisiaj kluchy śląskie z sosem grzybowym! smacznego xoxo
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki obieram i wstawiam do ugotowania, przepuszczam przez praskę. Ziemniaki wkładam do miski, 1/4 ziemniaków wyciągam, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, dokładam nadebrane ziemniaki. Wbijam jajko, solę do smaku. Z tak wyrobionego ciasta formuje kulki i palcem robię wgłębienie. Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotuje ok 3 minut.
Grzyby moczę w letniej wodzie ok 1 godzinę. W tym czasie na oleju podsmażam cebulki, czosnek oraz rozmaryn. Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą, gotuję ok 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Grzyby przelewam na sito (wody nie wylewam ponieważ posłuży jako bulion do sosu). Ugotowane grzyby dodaję na patelnię z cebulką, wszystko smażę, pod koniec dodając bulion oraz śmietankę. Doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku, solą, pieprzem oraz maggi. Na koniec dodaję pół kostki masła.