Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami wydaję nam się, że nasze regionalne potrawy nie smakują dobrze i zaczynają nam się nudzić. Przykładem mogą być kluski śląskie, które zazwyczaj podawane są z sosem pieczeniowym lub pomidorowym, myślimy "znów to samo". Dlatego pomyślałam, że z naszymi regionalnymi POLSKIMI potrawami powinniśmy eksperymentować, bo przecież kluska śląska nie musi być tylko w pomidorach! Ja dzisiaj postanowiłam pokazać ją w grzybowej odsłonie. Grzyby to smak dzieciństwa, uwielbiam ich aromat, a dania które powstają z ich udziałem mogą być jedyne w sowim rodzaju, podawane w wielu restauracjach. Od niedawna szkolę się też w dekoracji talerzy, mam nadzieję, że wychodzi mi to dobrze. A więc dzisiaj kluchy śląskie z sosem grzybowym! smacznego xoxo
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 109
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 77
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5642
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6842
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 109
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 77
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5642
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6842
Składniki
Ziemniaki obieram i wstawiam do ugotowania, przepuszczam przez praskę. Ziemniaki wkładam do miski, 1/4 ziemniaków wyciągam, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, dokładam nadebrane ziemniaki. Wbijam jajko, solę do smaku. Z tak wyrobionego ciasta formuje kulki i palcem robię wgłębienie. Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotuje ok 3 minut.
Grzyby moczę w letniej wodzie ok 1 godzinę. W tym czasie na oleju podsmażam cebulki, czosnek oraz rozmaryn. Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą, gotuję ok 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Grzyby przelewam na sito (wody nie wylewam ponieważ posłuży jako bulion do sosu). Ugotowane grzyby dodaję na patelnię z cebulką, wszystko smażę, pod koniec dodając bulion oraz śmietankę. Doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku, solą, pieprzem oraz maggi. Na koniec dodaję pół kostki masła.