Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8
Dodano: 25.02.2018
Odsłon: 133
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniaki obieram i wstawiam do ugotowania, przepuszczam przez praskę.
Ziemniaki wkładam do miski, 1/4 ziemniaków wyciągam, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, dokładam nadebrane ziemniaki.
Wbijam jajko, solę do smaku.
Z tak wyrobionego ciasta formuje kulki i palcem robię wgłębienie.
Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody.
Gdy kluski wypłyną na wierzch gotuje ok 3 minut.
Grzyby moczę w letniej wodzie ok 1 godzinę.
W tym czasie na oleju podsmażam cebulki, czosnek oraz rozmaryn.
Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą, gotuję ok 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Grzyby przelewam na sito (wody nie wylewam ponieważ posłuży jako bulion do sosu).
Ugotowane grzyby dodaję na patelnię z cebulką, wszystko smażę, pod koniec dodając bulion oraz śmietankę.
Doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku, solą, pieprzem oraz maggi.
Na koniec dodaję pół kostki masła.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)