Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 1334
Dodano: 14.08.2008
Odsłon: 43998
Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części.
Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej).Formujemy kluski,robimy dziurkę (miejsce na sos ;-)) ) .
Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
Są też przepisy gdzie daje się jajko -ale typowe śląskie są te które robi się najprościej.
Na skróty
Komentarze do przepisu (16)

Bibi68 26 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Nigdy nie dodaje jajka,a zeby sie kleily to dodaje troszeczke wody! Tak zawsze robila moja babunia i sa pyszne!!!6 Kto głosował? | Odpowiedz

oska125 24 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
zrobiłam i muszę poprzeć annaste bez jajka nie wyjdą mieszałam wszystkie składniki w misce i zaczęłam robić kulki i wszystko byłoby dobrze gdyby chciały się lepić aż w końcu dodałam jajko...wyszedł pyszny obiad a kluski wcale nie były twarde były pyszne!!pozdrawiam
6 Kto głosował? | Odpowiedz

oska125 11 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
dziękuje za przepispozdrawiam
5 Kto głosował? | Odpowiedz

martita0984 26 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
A co z tą odłożoną 1/4 części ziemniaków, bo zrozumiałam że mąkę wsypujemy w miejsce po wyjęciu tej 1/4?5 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 04 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Chyba znalazłam idealny przepis na śląskie kluski,w niedziele mam już dodatek do obiadu.6 Kto głosował? | Odpowiedz

Tangerinka 08 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Mniam, jak patrzę na zdjęcie, to aż mi ślinka leci :))) -- Do Ulubionych! :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

shira211 02 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ja zawsze robię te kluski bez jajka:)) z jajkiem wydaja mi się takie twarde:( Pozdrawiam6 Kto głosował? | Odpowiedz

chappers 05 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
Ja wyrabiam ciasto gdy ziemniaki są gorące wtedy nie trzeba jajka a kluski się lepiej formuje6 Kto głosował? | Odpowiedz

19ANIA76 08 października 2008Zgłoś do usunięcia
BEZ JAJKA !! WTEDY TO NIE SĄ KLUSKI ŚLĄSKIE !!! JAJKO NIC TU NIE WNOSI !5 Kto głosował? | Odpowiedz

basia_jj8 08 października 2008Zgłoś do usunięcia
Ja zawsze daje jajko i jakoś kluski wychodzą pysznie.Pozdrawiam
basia_jj8
4 Kto głosował? | Odpowiedz