Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne knedle ze śliwkami robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład w Austrii bardzo popularne są knedle serowe z morelami. Postanowiłyśmy więc ugotować knedle serowe ze śliwkami i sprawdzić, czy będą tak smaczne, jak te bardziej tradycyjne z ciasta ziemniaczanego. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały!
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12510
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5110
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 83
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12510
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5110
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 83
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.
Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4-5 cm. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę. Podsypujemy mąką i układamy na deseczce.
Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
Gotowe knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.
Knedle serowe ze śliwkami gotowe!
Nasza rada: Do knedli najlepiej użyć małych śliwek (węgierek), knedle wyjdą nieduże i zgrabne. Oto nasza propozycja tradycyjnych knedli z ciasta ziemniaczanego bez dodatku sera: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-knedle-ze-sliwkami,1977805,walek.html