Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knedle z jabłkami posypane cynamonem"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424831
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10654
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4756
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424831
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10654
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4756
Składniki
Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem (nie miksuj!). Dodaj mąkę, jajka i sól, zagnieć ciasto, ale nie wyrabiaj go zbyt długo. Grubo rozwałkuj, oddzielaj porcje ciasta i nadziewaj. Ciasto na knedle można również przygotować z dodatkiem mąki ziemniaczanej, kaszy manny lub zastąpić ziemniaki twarogiem, a nawet pszenną bułką. Warto wypróbować różne jego rodzaje.
Ciasto na knedle przygotuj wg opisu powyżej. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Rozpuść na patelni połowę masła, wsyp cukier.
Gdy się rozpuści, dołóż jabłka i na sporym ogniu szybko je przesmaż. Od ciasta odrywaj porcje, rozpłaszcz na placuszki, nakładaj farsz i formuj knedle.
Gotuj je partiami w posolonym wrzątku ok. 5 min po wypłynięciu. Podawaj polane zrumienioną bułką i oprószone cynamonem lub posypane cukrem i sparzonym makiem.Źródło: Kobieta i życie