Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
knedle śliwkowe polane śmietana z cynamonem
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 384
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1352
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25347
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 384
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1352
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25347
Składniki
ciasto: ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. odcedzić i pozostawić do ostudzenia. śliwki śliwki umyć wyjąć pestki w zależności od upodobań zostawić całe lub połówki. polewa śmietanę wymieszać w miseczce z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. i wstawić do lodówki
ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać obie mąki , sól i jajka wyrobić ciasto na gładką masę
ciasto podzielić na kilka części by się zmieściła 1 cześć na stolnicy z każdej części po kolei uformować w rulon pociąć na paski jak na kopytka około 5 cm. każdy pasek lekko spłaszczyć i położyć na środku śliwkę. dokładnie zlepić i uformować kulkę każdą kulkę lekko obtoczyć w mące by się nie kleiły do siebie układamy z boku na blacie.
zagotować wodę w garze lekko posolić wodę i dodać trochę oleju by knedle się nie skleiły ulepione kulki wrzucić do wody po wypłynięciu na wierzch gotować około 5-8 minut w zależności od grubości ciasta na śliwce.
knedle po nałożeniu na talerz i w zależności od upodobań albo całe polać śmietaną, albo przekroić na pół i dopiero polać śmietaną.