Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją była kofta indyjska serwowana w GreenWay. Wychodzi pyszna, choć ma bardziej intensywny kolor niż restauracyjna.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 305
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 117
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 305
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2942
Składniki
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc.
Twaróg rozdrobnić, np. tłuczkiem do ziemniaków, połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Można też wszystko razem zmielić, ale wg mnie wtedy wychodzi zbyt jednolita papka.
Z papryki konserwowej zdjąć skórę, posiekać na bardzo drobną kostkę, dodać do masy.
Dodać jajko i mąkę. Wymieszać wszystko by miało konsystencję gęstego ciasta, z którego można formować małe kulki.
Uformowane kulki (lub małe placuszki - jak kto woli) obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju. Ja używam w tym celu frytkownicy ponieważ olej osiąga tam wyższą temperaturę, a na patelni kulki zbyt nasiąkają tłuszczem. Z patelni tez niezłe wychodzą tylko trzeba je spłaszczyć żeby zbyt się nie spaliły i uważać na temperaturę oleju żeby nie była za niska.
Sos: Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na około pół godziny.
Kofta świetnie komponuje się z każdym warzywem i brązowym ryżem. Polecam i życzę smacznego!