Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolanka z boczkiem"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424784
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10640
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336930
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4729
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424784
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10640
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336930
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4729
Składniki
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz, zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania. Boczek pokrój na paseczki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, zmniejsz ogień. Smaż kilka minut, mieszając. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Dodaj do boczku. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Wodę z gotowania makaronu wymieszaj ze śmietaną. Zagotuj i zmniejsz ogień. Wrzuć boczek z cebulą, dodaj groszek, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Gdy część sosu odparuje, dopraw go sokiem z cytryny. Wymieszaj i dodaj makaron. Podgrzewaj 2-3 minuty.
Makaron podawaj od razu, udekorowany natką pietruszki. Możesz posypać go posiekanymi listkami mięty.
Zamiast boczku
Wypróbuj sos z wędliną dojrzewającą, np. szynką westfalską, albo z wędzonym tofu.Źródło: Naj