Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolanka z boczkiem"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1208
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 151
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1208
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 151
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz, zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania. Boczek pokrój na paseczki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, zmniejsz ogień. Smaż kilka minut, mieszając. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Dodaj do boczku. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Wodę z gotowania makaronu wymieszaj ze śmietaną. Zagotuj i zmniejsz ogień. Wrzuć boczek z cebulą, dodaj groszek, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Gdy część sosu odparuje, dopraw go sokiem z cytryny. Wymieszaj i dodaj makaron. Podgrzewaj 2-3 minuty.
Makaron podawaj od razu, udekorowany natką pietruszki. Możesz posypać go posiekanymi listkami mięty.
Zamiast boczku
Wypróbuj sos z wędliną dojrzewającą, np. szynką westfalską, albo z wędzonym tofu.Źródło: Naj