Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolanka z boczkiem"
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 283
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 283
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61
Składniki
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz, zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania. Boczek pokrój na paseczki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek, zmniejsz ogień. Smaż kilka minut, mieszając. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Dodaj do boczku. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Wodę z gotowania makaronu wymieszaj ze śmietaną. Zagotuj i zmniejsz ogień. Wrzuć boczek z cebulą, dodaj groszek, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Gdy część sosu odparuje, dopraw go sokiem z cytryny. Wymieszaj i dodaj makaron. Podgrzewaj 2-3 minuty.
Makaron podawaj od razu, udekorowany natką pietruszki. Możesz posypać go posiekanymi listkami mięty.
Zamiast boczku
Wypróbuj sos z wędliną dojrzewającą, np. szynką westfalską, albo z wędzonym tofu.Źródło: Naj