Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne w całości do obiadu albo pokrojone jako dodatek do sałatki.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 359
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1962
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3922
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3794
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 546
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 359
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1962
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3922
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3794
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 546
Składniki
Soczewicę zalej wodą, dodaj płaską łyżeczkę sody oczyszczonej lub octu jabłkowego i zostaw na kilkanaście godzin.
Gotuj ciecierzycę ok. 2 godzin bez przykrycia (do miękkości). W trakcie gotowania zmień 2-3 razy wodę (odpowiednie gotowanie zapobiega wzdęciom).
Kiedy ciecierzyca będzie prawie gotowa podsmaż czosnek, cebulę, paprykę i pieczarki ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Połącz odcedzoną ciecierzycę z warzywami, dodaj jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, ser feta i przyprawy. Wymieszaj składniki (ja robię to za pomocą blendera, ale ręką też się da). W masy formuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masa nie jest tak zwarta jak mielone, ale bez problemu daje się uformować. Z podanych składników wychodzi ok. 8-10 kotletów.
Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni C (grzanie góra/dół lub termoobieg). Po 30 minutach przewróć kotleciki na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia zostaw je w nagrzanym piekarniku żeby "doszły".