Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne w całości do obiadu albo pokrojone jako dodatek do sałatki.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 116
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 215
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1952
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 116
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 215
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1952
Składniki
Soczewicę zalej wodą, dodaj płaską łyżeczkę sody oczyszczonej lub octu jabłkowego i zostaw na kilkanaście godzin.
Gotuj ciecierzycę ok. 2 godzin bez przykrycia (do miękkości). W trakcie gotowania zmień 2-3 razy wodę (odpowiednie gotowanie zapobiega wzdęciom).
Kiedy ciecierzyca będzie prawie gotowa podsmaż czosnek, cebulę, paprykę i pieczarki ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Połącz odcedzoną ciecierzycę z warzywami, dodaj jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, ser feta i przyprawy. Wymieszaj składniki (ja robię to za pomocą blendera, ale ręką też się da). W masy formuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masa nie jest tak zwarta jak mielone, ale bez problemu daje się uformować. Z podanych składników wychodzi ok. 8-10 kotletów.
Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni C (grzanie góra/dół lub termoobieg). Po 30 minutach przewróć kotleciki na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia zostaw je w nagrzanym piekarniku żeby "doszły".